Keresés

Otthonfelújítási támogatás 2024

Pár szóban az új otthonfelújítási támogatásról

Mi az az otthonfelújítási támogatás?

Az otthonfelújítási program keretében kamatmentes kölcsönnel és vissza nem térítendő támogatás kombinációjával segítik, ösztönzik a családi házak energetikai korszerűsítését. Az európai uniós forrásból biztosított, 108 milliárd forintos keretösszegből a becslések szerint mintegy 20 ezer lakóépületen valósulhatnak meg fejlesztések.

Milyen felújítással kapcsolatos tevékenységekre igényelhető a támogatás?

A rendelkezésünkre bocsátott összeget általánosságban négy féle beruházásban hasznosíthatjuk: épület külső szigetelése, épület külső nyílászáróinak cseréje, fűtési rendszer korszerűsítése és melegvíz-rendszer korszerűsítése. Emellett a tervezéssel és előkészítéssel kapcsolatos kiadásokat is megfinanszírozhatjuk belőle, de ezek összege nem lehet magasabb a költségvetésünk 5%-ánál.

Mennyi pénzt kaphat pontosan?

A beruházás költségvetésének maximuma 7 millió Ft, melynek a teljes otthonfelújítási támogatás az önrész mellett legfeljebb a 85,7%-át teheti ki. Ez a minimum 2,5 és maximum 6 millió Ft támogatási összeg változó arányban áll egy kamatmentes hitelből, illetve vissza nem térítendő támogatásból.

A teljes felújítás természetesen állhat 7 millió Ft-nál nagyobb összegből, de támogatást legfeljebb erre a keretre igényelhetünk.

A program 2024 július 1-től érhető el, a kérelmeket 2025 év végéig kell benyújtani, a hozzátartozó kölcsönszerződéseket pedig 2026. április 30-ig lehet megkötni.

FONTOS!

Ugyanarra az ingatlanra csakis egyszer vehetjük fel a támogatást, ahogy adott magánszemély is csak egyetlenegyszer élhet vele. Igaz ez akkor is, ha életvitelszerűen többen lakják az ingatlant, akkor is többlakásos vagy többgenerációs családi házról van szó, vagy ha az igénylő egynél több házban rendelkezik tulajdoni joggal.

Szaktanács kérése készülékcseréhez

Csak töltse ki szaktanácskérő űrlapunkat és küldje el nekünk. Ez alapján szakemberünk felveszi Önnel a kapcsolatot, felméri az Ön igényeit és arra megfelelő megoldást javasol Önnek.

Támogatási jogosultságok

A támogatás elsődleges feltétele, hogy a vele megvalósult beruházással az ingatlan legalább 30%-os primer energetikai megtakarítást érjen el.

Az igénylővel szemben az alábbi főbb feltételek érvényesek:

  • Cselekvőképes, nagykorú természetes személy.
  • Magyar állampolgár, avagy hazánkban legalább egy éve lakó-, illetve tartózkodási hellyel rendelkező EGT tagállam állampolgár.
  • Rendelkezik magyar adóazonosító jellel.
  • A szóban forgó ingatlanban tulajdonos, vagy annak holtig tartó haszonélvezője, és minimum 2024. május 1. óta azt életvitelszerűen lakja.
  • Nincs a bruttó minimálbért meghaladó köz-, vagy adótartozása.
  • Nincs 60 napnál régebb, a bruttó minimálbért meghaladó közüzemi számlatartozása sem.

Az ingatlannal szemben támasztott főbb feltételek:

  • 1990 december 31. előtt, Magyarországon épült.
  • Az igénylő életvitelszerűen lakja legkésőbb 2024 május 1 óta.
  • A földhivatali ingatlan-nyilvántartásában belterületi-, külterületi-, zártkerti lakóházként, szabadon álló családi házként, sorházi családi házként, ikerházként van bejegyezve.
  • Kizárólag lakáscélú energiafelhasználás valósul meg benne.
  • Címén tényleges vállalkozási-, avagy gazdálkodási tevékenységet csak akkor végezhetnek, ha a vállalkozáshoz szükséges energiafelhasználást külön mérőórák és közüzemi számlák követik.

Hogyan igényelhető a támogatás?

A kész költségvetési tervvel 2024. július 1-től kereshetőek fel az MFB pontok. A kérelem anyagát sikeres elbírálás után ugyancsak az MFB pontokon lehet benyújtani.

Ellenőrzés

A beruházással az ingatlanon elért legalább 30%-os energetikai javulást egy második energetikai tanúsítvány benyújtásával, az elszámolni kívánt költségeket pedig számlákkal kell igazolni. Ez az előfeltétele annak, hogy az államkincstár folyósítsa a felújítás után a vissza nem térítendő állami támogatást, amely közvetlenül a hitel tőketartozását csökkenti.

A tájékoztatás nem teljes körű, ha többet szeretne tudni a támogatásról, itt találhat bővebb információt: Otthonfelújítási támogatás 2024